top of page

Om pinscheren

IMG_20220421_202401_747_edited.jpg

PINSCHEREN

Pinscheren er en livlig, intelligent og glad familiehund! Pinscheren er verdig av natur, men den er også sjarmerende og morsom.
Pinscheren har høy integritet og bør oppdras med respekt for dette!

EKSTERIØR

Farger: Black & tan eller rød

Pels: Glatthåret, lite pelsstell, lite lukt, røyter normalt, renslig. 

Mankehøyde: 45 - 50 cm 

Vekt: 14-20 kg

Størrelse og form: Mellomstor hund med elegant, muskuløs og kvadratisk kropp. 

 

Detaljert eksteriør beskrivelse finner du her

 


EGENSKAPER OG BEHOV

Sosialt
Vennlig og glad, ofte reservert mot fremmede.

 

Familie
Utmerket familiehund, knytter seg til familien og elsker kos og oppmerksomhet. Blir gjerne med på alle familiens aktiviteter. Elsker å ligge under dyner og tepper, og gjerne i sofaen og sengen om den får lov. Fungerer umerket med barn, men barna bør lære seg å ikke forstyrre hunden når den spiser, sover osv. og respektere dens grenser.

 

Vakt
Som en gammel stallvokter er det naturlig for pinscheren å vokte hjemmet sitt.

 

Bjeffing
Pinscheren bjeffer lite! Den varsler gjerne men bjeffer stort sett ikke på unødvendige ting. Litt typisk pinscher kan imidlertid være å pipe (syte) når de kjeder seg eller vil noe.

 

Jakt
De fleste pinschere har jaktinnstinkt på gnagere som rotter og mus og liker å grave store hull i jorda. Noen har også jaktinstinkt på katter og vilt.

 

Gå løs
En pinscher kan trenes til å gå løs, men det er greit å være klar over at pinscheren er nysgjerrig og har behov for å utforske. Den kan bevege seg langt fra eier når den er løs.

 

Treningsvillig
Pinscheren er intelligent og lærer raskt, noe som ikke nødvendigvis betyr at den vil gjøre akkurat det vi forventer av den til enhver tid. Noen motiveres av godbiter, andre av lek eller ros. Man kan ikke tvinge pinscheren til lydighet, men innlæringsmetoder basert på positiv forsterkning fungerer bra.
Det anbefales korte og ofte økter.
Pinscheren er ikke en brukshund, og du får ikke noe gratis i treningen med en pinscher. Men, det finnes flere som konkurrerer med rasen i Agility, Rallylydighet og til og med Klassisk lydighet, og har oppnådd titler i ulike klasser så det er fult mulig.

 

Mosjon
Pinscheren har normalt behov for mosjon. Den har et minimumsbehov for aktivitet, men utover det tilpasser den seg eiers aktivitetsnivå. Pinscheren er atletisk, utholdelig og allsidig.

 

Aktivisering
Pinscheren har behov for mental stimulering for ikke å kjede seg.

 

Miljøtrening
Pinschervalpen har stort behov for miljø- og sosial trening. 

 

Ro trening
Pinschervalpen trenger ro trening fra tidlig alder. Noen kan oppleve at Pinscheren er en stresset rase. Med rett trening vil man oppnå en harmonisk hund med en av-knapp som vil klare å roe seg ned og slappe av.

Håndtering 
På grunn av pinscherens stolte natur kan kloklipp og annen håndtering oppleves som inngripende. Tren hunden til å tåle å bli undersøkt, ta på potene, ørene, tenner og kroppen. Stuss klørne ofte og tren på tannpuss. Etter hvert kan treningen utvides til håndtering på bord, bygg på i treningen og la flere ta del i håndteringen når hunden er klar. Fortsett med treningen fra valp og inn i voksen alder. Dette vil være svært nyttig til fremtidige veterinærbesøk.

 

Språk
Da pinscheren har høy integritet kan det følge med noen flere meninger enn på raser med mindre integritet.
I situasjoner hvor pinscheren føler seg indignert kan den gi beskjed om dette. Her må man lære seg å lese sin hund slik at man ser når det forskjell på en unghund som tester grenser eller utøver ressursforsvar på ting, eier, sitteplasser osv., fremfor en hund som føler seg ubekvem i en situasjon og gir beskjed om at dette oppleves som ugreit. Uansett situasjon må man tenke løsning fremfor konflikt. Viser hunden tendenser til ressursforsvar bør man trene forebyggende på dette. Avverg situasjonen uten å tråkke over hundens grenser, unngå en unødvendig maktkamp.

 

Kledsel
Pinscheren har behov for klær når det er kaldt, regn eller vind. Kle de etter behov, når du ser at de fryser.


HELSE

Pinscheren er en forholdsvis frisk rase og kan uten problemer bli 12-14 år.

Øyesykdommer 
Det er per i dag lite øyesykdom på pinscher og det er krav om øyelysing i forbindelse med avl.

  • Katarakt - (gråstær) alvorlig arvelig øyesykdom som kan føre til blindhet. 

  • PHTVL/PHPV - medfødt tilstand som graderes 1-6 hvor 1 aksepteres som fri for avl. 

  • Distichiasis - feilstilte øyehår langs øyelokkskantene.

     

HD
HD har vært et lite problem på rasen, men man ser at det av og til dukker opp individer med en svak grad av HD ved helsetesing. Det er imidlertid få tilfeller av alvorlig grad HD.

Vaksinereaksjon
Det er kjent at pinscheren har en viss overfølsomhet for vaksinereaksjon og særlig 12 ukers vaksinen. 
Du finner viktig informasjon om dette her på Norsk Pinscherklubb's hjemmeside.

Splitting ears
En del pinschere har utfordringer med «splitting ears», og dette kan forebygges ved å smøre inn ørekantene når de blir tørre. Blir det sår bør det tapes for å unngå at sårene sprekker opp og øreflippene deler seg når pinscheren rister på hodet, som de gjør ganske ofte.

Du kan lese mer om pinscherens helse her på Norsk Pinscherklubb's hjemmeside. 

LINKER TIL MER INFORMASJON


I dokumentet "Rasespesifikk avlsstragegi for Pinscher (RAS) kan du lese om rasens historie, bakgrunn og utvikling, populasjon, helse, mentalitet og bruksegenskaper og atferd. 

I "Retningslinjer for avl" står det beskrevet hvilke krav som gjelder for avl på rasen. 

KILDER

Norsk Pinscherklubb 
https://www.norskpinscherklubb.no/www.norskpinscherklubb.no/index.html

Pinschersektionen
http://www.pinschersektionen.se/

Norsk Kennelklubb
https://www.nkk.no/

bottom of page