top of page

Om pinscheren

IMG_20220421_202401_747_edited.jpg

EGENSKAPER

Pinscheren er en livlig, intelligent og glad familiehund! Pinscheren er verdig av natur, men den er også sjarmerende og morsom.
Pinscheren har høy integritet og bør oppdras med respekt for dette!

EKSTERIØR

Farger: Black & tan eller rød

Pels: Glatthåret, lite pelsstell, lite lukt, røyter normalt, renslig. 

Mankehøyde: 45 - 50 cm 

Vekt: 14-20 kg

Størrelse og form: Mellomstor hund med elegant, muskuløs og kvadratisk kropp. 

 

Detaljert eksteriør beskrivelse finner du her


EGENSKAPER OG BEHOV

 

Sosialt
Vennlig og glad, men ofte reservert mot fremmede.

 

Familie
Pinscheren knytter sterke bånd til familien sin og er glad i kos og oppmerksomhet. Den elsker å krype under dyner og tepper og gjerne i sofaen og sengen om den får lov. En pinscher fungerer vanligvis godt m
ed barn, under forutsetning at det etableres gode rutiner hvor barna får opplæring i å respektere hundens grenser ved å ikke forstyrre hunden når den spiser, sover osv. 
 

Vakt
Som en gammel stallvokter er det naturlig for pinscheren å vokte hjemmet sitt. Hvor mye vakt/vokt en pinscher har vil variere individbasert. 

 

Bjeffing
Pinscheren
 bjeffer normalt sett lite. Den varsler gjerne men bjeffer stort sett ikke på unødvendige ting. Litt typisk pinscher kan imidlertid være å pipe (syte) når de kjeder seg eller vil noe.
 

Jakt
De fleste pinschere har jaktinnstinkt på gnagere som rotter og mus og liker å grave store hull i jorda etter disse. Noen individer har også jaktinstinkt på katter og annet vilt.

 

Gå løs
En pinscher kan trenes til å gå løs, men også her varierer det mellom individene. Pinscheren er nysgjerrig av natur og har behov for å utforske, noe som kan føre til at noen vil bevege seg langt fra eier. 
 

Treningsvilje
Pinscheren er intelligent og lærer raskt, men det betyr ikke nødvendigvis at den vil gjøre akkurat det vi forventer av den til enhver tid. . Pinscheren er ikke en brukshund og du får ikke noe gratis i treningen med en pinscher, og man kan aldri tvinge en pinscher til lydiget. Innlæringsmetoder basert på positiv forsterkning fungerer bra og det anbefales korte treningsøkter. Det finnes flere som konkurrerer med rasen i både agility, rallylydighet og til og med klassisk lydighet, og har oppnådd titler i ulike klasser så det er fult mulig.

 

Mosjon
Pinscheren har normalt behov for mosjon. Den har et minimumsbehov for aktivitet, men utover det tilpasser den seg eiers aktivitetsnivå. Pinscheren er atletisk, utholde
nde og allsidig.
 

Miljøtrening
Pinschervalpen har stort behov for miljø- og sosial trening som den vil nyte godt av senere som voksen. 

 

Ro trening
Pinschervalpen trenger ro trening fra tidlig alder. Noen kan oppleve at Pinscheren er en stresset rase da den som valp ikke har kontroll på av-knappen. Med rett trening vil man oppnå en harmonisk hund med en fungerende av-knapp som vil hjelpe pinscheren å roe seg ned og slappe av selv i stressende miljøer. 

Håndtering 
På grunn av pinscherens integritet og stolte natur kan kloklipp og annen håndtering oppleves som inngripende og truende dersom dette skjer uten tilvenning. Valpen må trenes jevnlig i håndtering med forsiktig berøring av poter, ører, munn og resten av kroppen. Stuss klørne ofte og tren også på tannpuss. Bygg på i treningen og la flere ta del i håndteringen når valpen er klar, og etter hvert kan treningen også utvides til håndtering på bord. Fortsett med treningen inn i voksen alder. Dette vil være svært nyttig til fremtidige veterinærbesøk.

 

Språk
Ettersom pinscheren har høy integritet kombinert med sterk egenvilje kan det følge med noen flere meninger enn på raser med mindre integritet. Pinscheren har et tydelig språk og er stort sett veldig lett å lese. Her må man lære seg å lese språket slik at man tidlig kan unngå misforståelser. Gjennom gode rutiner og trening på samarbeid og kommunikasjon med Pinscherenen vil man finne gode løsninger som vil fungere godt i hverdagen.   

Ressursforsvar

Ressursforsvar viser seg gjerne tidlig hos valper og unghunder som har utviklet et behov for å forsvare ressursene sine ovenfor den de opplever som en trussel mot å miste ressursen. Det er helt normalt at både valper og voksne hunder utviser ressursforsvar seg i mellom, men vi ønsker gjerne ikke at de utviser ressursforsvar mot oss mennesker. Jeg anbefaler alle som skaffer seg pinschervalp om å på forhånd lære seg hvordan forebygge ressursforsvar gjennom gode rutiner. Utvikler hunden likevel et ressursforsvar bør man sette inn tiltak så raskt som mulig. Avverg alltid situasjonen og unngå en unødvendig maktkamp. Har ressursforsvaret etablert seg hjelper det uansett ikke å vinne den kampen da det antakelig bare vil gjøre vondt verre. 
 

Kledsel
Pinscheren har behov for klær når det er kaldt, regn eller vind. Kle de etter behov. 


HELSE

Pinscheren er en forholdsvis frisk rase og kan uten problemer bli 12-14 år.

Øyesykdommer 
Det er per i dag lite øyesykdom på pinscher og det er krav om øyelysing i forbindelse med avl.

  • Katarakt - (gråstær) alvorlig arvelig øyesykdom som kan føre til blindhet. 

  • PHTVL/PHPV - medfødt tilstand som graderes 1-6 hvor 1 aksepteres som fri for avl. 

  • Distichiasis - feilstilte øyehår langs øyelokkskantene.

     

HD
HD har vært et lite problem på rasen, men man ser at det av og til dukker opp individer med en svak grad av HD ved helsetesing. Det er imidlertid få tilfeller av alvorlig grad HD.

Vaksinereaksjon
Det er kjent at pinscheren har en viss overfølsomhet for vaksinereaksjon og særlig 12 ukers vaksinen. 
Du finner viktig informasjon om dette her på Norsk Pinscherklubb's hjemmeside.

Splitting ears
En del pinschere har utfordringer med «splitting ears», og dette kan forebygges ved å smøre inn ørekantene når de blir tørre. Blir det sår bør det tapes for å unngå at sårene sprekker opp og øreflippene deler seg når pinscheren rister på hodet, som de gjør ganske ofte.

Du kan lese mer om pinscherens helse her på Norsk Pinscherklubb's hjemmeside. 

LINKER TIL MER INFORMASJON


I dokumentet "Rasespesifikk avlsstragegi for Pinscher (RAS) kan du lese om rasens historie, bakgrunn og utvikling, populasjon, helse, mentalitet og bruksegenskaper og atferd. 

I "Retningslinjer for avl" står det beskrevet hvilke krav som gjelder for avl på rasen. 

KILDER

Norsk Pinscherklubb 
https://www.norskpinscherklubb.no/www.norskpinscherklubb.no/index.html

Pinschersektionen
http://www.pinschersektionen.se/

Norsk Kennelklubb
https://www.nkk.no/

bottom of page