top of page

PINSCHEREN 

Pinscheren er en livlig, intelligent og glad familiehund.
Pinscheren er stolt og verdig av natur, men den er også sjarmerende og morsom. 

HISTORIE
Pinscheren er en urgammel tysk rase som stammer fra de tyske torvhundene. Pinscheren er opprinnelig en gårds- og vakthund, og rottejeger, som fulgte eierne sin rundt på gården og løp ved siden av hest og vogn. Rasen har samme forfedre som schnauzer som tidligere ble kalt strihåret pinscher. 

STØRRELSE/UTSEENDE

Farger: Black & tan eller rød
Pels: Glatthåret, lite pelsstell, røyter normalt, renslig. 
Mankehøyde: 45 - 50 cm 
Vekt: 13-20 kg
Størrelse og form: Mellomstor hund med elegant, muskuløs og kvadratisk kropp. 
Detaljert eksteriør beskrivelse finner du her. ​

SOSIALT
Vennlig og glad, men ofte reservert mot fremmede.
 
FAMILIE
Pinscheren er lojal og knytter sterke bånd til familien sin, og har stort behov for nærhet og oppmerksomhet. Den elsker å krype under dyner og tepper og gjerne i sofaen og sengen om den får lov. En pinscher fungerer vanligvis godt med barn under forutsetning at hundens grenser respekteres, ved å ikke forstyrre hunden når den spiser, sover osv. 

 
VAKT
Som en gammel stallvokter er det naturlig for pinscheren å vokte hjemmet sitt og mange pinschere har urinstinkter for vakt. Hvor mye vakt eller vokt en pinscher har vil variere fra individ til individ.

 
BJEFFING
Pinscheren varsler men bjeffer stort sett ikke på unødvendige ting. Litt typisk pinscher kan imidlertid være å pipe (syte) når de kjeder seg eller vil noe.

 
JAKT
De fleste pinschere har jaktinnstinkt på gnagere som rotter og mus og liker å grave store hull i jorda etter disse. Noen individer har i tillegg jaktinstinkt på katter og annet vilt.

 
GÅ LØS
En pinscher kan trenes til å gå løs, men dette varierer mellom individene. Pinscheren er alert på omgivelsene og nysgjerrig av natur og har et stort behov for å utforske, noe som kan føre til at noen vil bevege seg langt fra eier. 
 
TRENINGSVILJE
Pinscheren er intelligent og lærer raskt, men det betyr ikke nødvendigvis at den vil gjøre akkurat det vi forventer av den til enhver tid. Pinscherens samarbeidsvilje kan lett bli forstyrret av dens selvstendige egenskaper, og det gjelder å finne ut av hva som motiverer den. Pinscheren er ikke en brukshund og du får ikke noe gratis i treningen med en pinscher, og man må aldri tro at man kan tvinge en pinscher til lydiget. Innlæringsmetoder basert på positiv forsterkning fungerer bra og det anbefales korte treningsøkter. Men, det finnes mange som konkurrerer med rasen i både agility, rallylydighet og til og med klassisk lydighet, og har oppnådd titler i ulike klasser, så det er fult mulig å få til. 

 
AKTIVITET
Pinscheren har normalt behov for mosjon. Den har et minimumsbehov for aktivitet, men utover det tilpasser den seg eiers aktivitetsnivå. Pinscheren er energisk, atletisk, utholdende og allsidig.

 
MILJØTRENING
Pinschervalpen har stort behov for miljø- og sosial trening som den vil nyte godt av senere som voksen. 

 
RO-TRENING
Ro-trening fra tidlig alder er viktig da pinschervalpen ikke er født med kontroll på av-knappen. Noen kan oppleve at Pinscheren er en stresset rase da den er meget årvåken og oppmerksom på omgivelsene sine, og trenger som ung og høysensitiv å lære seg å kontrollere reaksjonene sine på alle inntrykk. Gjennom ro-trening hjelper vi valpen å utvikle selvkontroll, og mestring i å roe seg selv ned både hjemme og ute i miljøer. 

HÅNDTERING 
På grunn av pinscherens stolte natur og høye integritet kan kloklipp og annen håndtering oppleves som inngripende og truende dersom dette skjer uten tilvenning. Tren daglig på håndtering med berøring av poter, ører, munn og resten av kroppen. Stuss klørne ofte og tren også på tannpuss. Bygg på i treningen og la flere ta del i håndteringen når valpen er klar, og etter hvert kan treningen utvides til håndtering på bord. Fortsett med treningen inn i voksen alder. Dette vil være svært nyttig til fremtidige veterinærbesøk.

 
SPRÅK
Pinscheren har ofte høy integritet kombinert med sterk egenvilje. Pinscheren har et tydelig språk som er veldig lett å lese og det vil gi masse glede å lære pinscheren å kjenne gjennom å lese dens språk. Gjennom øving på samarbeid og kommunikasjon med pinsheren, kombinert med en liten dose humor, vil man finne gode løsninger som vil fungere godt for sameksistens.  


RESSURSFORSVAR
Ressursforsvar er når hunden frykter at noe som hunden selv anser for å ha høy verdi skal tas fra den, og derfor passer på eller vokter dette. Dette kan vise seg ved at hunden blir stående over det den forsvarer uten å vike, og dersom hundens signaler ikke blir hørt vil disse raskt kunne bli tydeligere. Hunden kan for eks. bli stiv i kroppen, spenne seg, senke hodet og få et stirrende blikk, den kan knurre, løfte på leppene, flekke tenner og til slutt glefse eller bite. Ressursforsvar er en medfødt egenskap som kan forsterkes av miljøet den lever i. Jeg anbefaler alle som skaffer seg pinschervalp om å forstå hva ressursforsvar er og hvordan forebygge det for å tidlig innarbeide forebyggende rutiner. Har hunden allerede utviklet et ressursforsvar bør man sette inn tiltak. Avverg alltid situasjonen og unngå en unødvendig maktkamp. Det hjelper uansett ikke å vinne den kampen da det bare vil forsterke ressursforsvarert og gjøre vondt verre. 
 
KLEDSEL
Pinscheren har behov for klær når de fryser, gjerne ved kuldegrader og ved regn og vind + kaldt. Kle de etter behov. 

LENKER TIL MER INFORMASJON
I dokumentet "Rasespesifikk avlsstragegi for Pinscher (RAS) kan du lese om rasens historie, bakgrunn og utvikling, populasjon, helse, mentalitet og bruksegenskaper og atferd. I "Retningslinjer for avl" står det beskrevet hvilke krav som gjelder for avl på rasen. 

KILDER

Norsk Pinscherklubb 
https://www.norskpinscherklubb.no/www.norskpinscherklubb.no/index.html

Pinschersektionen
http://www.pinschersektionen.se/

Norsk Kennelklubb
https://www.nkk.no/

bottom of page